Denna sidan använder Cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. (Läs mer)

Franke Innovation via 3D-utskrift

2018-02-26

Lättviktslager med ringar i 3D, kombinerar hög lastkapacitet och lätt vikt!

Aluminium, plast, kol – lättviktslager med integrerade trådkullager har genomförts med framgång i många olika materialkombinationer. Nu går det till alternativa tillverkningsprocesser för produktion av ringarna. Lasersintrade aluminiumringar från 3D-skrivare är för närvarande toppmoderna. Denna metod gör det möjligt att skapa en slags bikakestruktur inuti, vilket gör att ringarna samtidigt blir lätta och vridstyva.
Tester har gjorts med en prototyp helt konstruerat med 3D. Omfattande tester visar i slutändan hur det lätta lagret från skrivaren kommer att stå upp när det gäller belastning och precision jämfört med konventionellt producerade aluminiumlager.

Expertintervju: 3D-printing öppnar nya möjligheter för designers.

Franz Öhlert från Franke R & D-avdelningen talar om konstruktionen av lätta lager och om den nya tekniken 3D-utskrift.

Herr Öhlert, vad betyder 3D-utskrift i verkligheten?

Franz Öhlert: I princip står det för produktionsprocesser där föremål byggs upp i lager av partiklar. Detta kallas additiv process. Detta representerar en reversering av konventionella metoder som i allmänhet är associerade med avlägsnande av material, exempelvis i form av kretskort.

Har du en särskild metod i åtanke när det gäller konstruktion av lagerenheter?

Franz Öhlert: Vi fokuserar för närvarande på lasersintring. Detta ger arbetsstycken av metall eller plast. Enligt vår syn är lasersintring ett av de mest lovande alternativen inom tillsatsprocesser.

Hur fungerar detta?

Franz Öhlert: Som namnet antyder används i lasersintring en laser med hög energi. Vilket värmer metallpulvret vid definierade punkter upp till smältpunkten. När ett tunt lager av pulver har bearbetats sänks arbetsstycket, det nya pulvret sprids ut och fusioneras igen selektivt. På detta sätt skapas skikt för lagren. I slutändan avlägsnas den kylda formen och resten av materialet kan användas för andra arbetsstycken.

Varför är Franke intresserad av 3D-utskriftsprocesser?

Franz Öhlert: Vi söker ständigt efter innovativa tekniker som gör att vi kan designa till våra kunders behov. Lätt konstruktion är för närvarande på allas läppar. 3D-utskrift har mycket att erbjuda i detta avseende.

Vad har 3D-utskrift att göra med lättvikt?

Franz Öhlert: Kärnkompetensen för lättviktsdesign är möjligheten att släppa ut material där det inte behövs.
Traditionella lättviktslager av Franke startar just på detta. Genom utarbetade undersökningar och analyser kan vi utforma kopplingsstrukturen hos våra trådkullager så att material och tjocklekar möter belastningssituationen för applikationen. Valet av materialet - ofta aluminium - tas med i beräkningen. Vi är dock begränsade för att definiera delarnas geometri. Inte allt som ser bra ut på CAD-skärmen kan realiseras. Begränsningar av tillverkningsteknik och ekonomi kommer ofta i vägen. Delarna måste kunna bearbetas och deras produktion måste vara lönsam i slutet.

Den lagrade strukturen på delarna ger oss helt nya möjligheter i design. Interna bikakestrukturer, varierande väggtjocklek och till och med en blandning av material är möjliga.

Påverkas kapaciteten hos lagret av detta?

Franz Öhlert: Nej. Här kommer den geniala principen för Franke-trådkullager att träda i kraft. Lagrets prestanda påverkas endast en liten del av den inneslutande strukturen. Alla laster absorberas initialt av löpbanorna i ringarna. Visserligen kräver dessa ringar en motsvarande lagerbädd. Men strukturen och materialet kan väljas fritt. Trådkullager är sålunda idealisk för 3D-utskrift.

Var ser du möjligheter för 3D-printa lager?

Franz Öhlert: Vi är fortfarande i början att experimentera med den här nya tekniken. De första försöken är dock lovande. Vi ser applikationer där vikt är kritisk, energi att driva måste sparas eller speciella material behövs. Målområden kan vara flyg-, bilindustrin eller medicinsk teknik. Även HRC-robotar för hjälp av mänskliga uppgifter kan dra nytta av 3-D-printade lätta lager.

Fråga någon som kan!

Ring 040-6807300 eller maila oss på
info(at)bengtssons-maskin.se

Partners
Franke
Rud
Köster
Enerpac
AMF
JUNG